Slim targeten met social advertising

Via Social Media kun je jouw doelgroep bereiken met targeting. Dit kun je doen via uiteenlopende manieren, maar het doel blijft hetzelfde: de juiste mensen op het juiste moment bereiken (slim targeten).

Met het gezonde verstand

Steeds vaker maakt men gebruikt van de term ‘slim targeten’. In onze ogen een beetje dubbelop, oftewel een gevalletje: de ronde cirkel.  Wanneer wij targeting inzetten doen we dit vanuit een doordachte strategie. Dat mag je best ‘slim’ noemen, maar wij plaatsen het eerder in de hoek van het gezonde verstand. ‘Slim targeten’ is voor ons dus niks anders dan ‘targeten’.

Ga voor een waardevolle online targeting strategie

Het belang hiervan is baanbrekend vinden wij. De vraag die je nu misschien hebt is: ‘Wanneer is mijn targeting strategie kwalitatief?’ Ik zou er deze definitie aan willen geven: 

‘Jouw targeting strategie is kwalitatief als je..

  1. in de basis de juiste doelgroep weet te bereiken. Dat voorkomt namelijk dat je geld spendeert (lees weggooit) aan het vertonen van je advertentie(s) aan een doelgroep  die er niet op zit te wachten.
  2. jouw campagne zo inricht dat er opvolgingen zijn. Dus wanneer iemand in aanraking komt met een advertentie, benader deze dan nogmaals met nog een uiting als een advertentie of mailbericht en zorg dat deze betrokken blijft. Waarom? De meeste mensen gaan niet direct over tot actie bij het zien van jouw eerste advertentie. Je moet nog wat meer vertrouwen winnen. De kosten van deze vervolgrondes liggen daarbij laag. 
  3. ook mensen gaat uitsluiten. Stel je hebt een twee-staps strategie in je advertising. De eerste stap is het tonen van een video en de tweede stap is een CTA tot aankoop. De mensen die uiteindelijk een aankoop hebben gedaan wil je uitsluiten in je advertising. Het is zonde om advertentieruimte in te kopen voor mensen die al een conversie hebben gedaan, daarom uitsluiten.
  4. de frequenties in de gaten houdt. Wat betekent dat? Het houdt in dat je monitort hoe vaak een advertentie gemiddeld getoond wordt aan 1 persoon. Ik weet zeker dat je dit zelf wel eens meegemaakt hebt, dat je maar bestookt blijft worden met dezelfde advertentie. Dat wordt vaak als irritant of als SPAM ervaren. Dat wil je niet. Als een frequentie oploopt kun je die naar beneden krijgen door je dagbudget te verlagen of de doelgroep uit te gaan breiden.
  5. de locaties goed instelt. Ook die advertenties heb je vast wel eens voorbij zien komen. Je bent voor je werk in een ander deel van het land of eropuit in het weekend. Dagen en soms weken na je bezoek aan die woonplaats wordt je bestookt met een advertentie van de plaatselijke jeu de boules vereniging. Allemaal leuk en aardig, maar je gaat geen lid worden van die vereniging in Maastricht als je in Heerenveen woont 😉 Ps. Ik had het laatst met een hockeyclub uit Deventer. Een leuke club voor je kinderen, begrijp ik wel, maar Barneveld ligt iets uit de richting. Strekking van dit punt is dat als dit niet juist ingesteld staat je dus elke keer betaald voor een weergave aan iemand die nooit gebruik gaat maken van jouw dienst/product. 
  6. gebruik maakt van de opgebouwde data. Gaat iets verder. Maar je kunt op een gegeven moment, als een x-aantal mensen je video bekeken hebben of je website bezocht hebben, gebruik gaan maken van ‘vergelijkbare doelgroepen’ ook wel look-a-likes (LAL) genoemd. Er komt een punt dat je basis-doelgroep (bullet a) tegen verzadiging aan zit (bullet d) en dat je op zoek moet gaan naar nieuwe doelgroepen. LAL’s kunnen enorm krachtig werken.

Dat was hem voor nu. Hopelijk kun je op basis hiervan een optimalisatie doen in jouw social targeting strategie. Mocht je nou de behoefte hebben om hier verder over door te praten, laten we dan vooral afspreken. Wij raken hierover in ieder geval niet snel uitgepraat. 🙂

SIMBA - Slim targeten
SIMBA - Slim targeten
SIMBA - Slim targeten

Meer blogberichten

SIMBA - Online advertising campagne opzetten

Hoe zet je een advertising campagne op: deel 5

In een reeks van 5 video’s nemen we je mee in de wereld van social advertising. We d... >>

SIMBA - Online advertising campagne opzetten

Hoe zet je een advertising campagne op: deel 4

In een reeks van 5 video’s nemen we je mee in de wereld van social advertising. We d... >>

SIMBA - Online advertising campagne opzetten

Hoe zet je een advertising campagne op: deel 3

In een reeks van 5 video’s nemen we je mee in de wereld van social advertising. We d... >>

-->